Az indokok nem egyeznek, van, aki azért vág bele a minimalista életmódba, mert elege lesz a felesleges holmikból, amik viszik a pénzt, az energiát és foglalják csak a helyet, míg mások a fenntarthatóság, a környezetvédelem miatt döntenek a szemlélet mellett.

Kétségtelen, hogy engem a fogyasztói társadalom nevelt. Azért így írom, mert a (rossz) nevelés magába foglalja azt is, hogy más nézőpontok gyakran még csak képbe sem kerülnek, az a természetes, amit tanítanak neked. Mit tanított neked a fogyasztói társadalom? A pazarlást. A pazarló fogyasztás, a javak halmozása ellen (a pénztelenségen kívül) nem voltak ellenérvek gyerekkoromban. Melyik szülő képes ebből a körből kiszakadni és megértetni a gyerekkel, hogy nem attól szeret anya és apa, hogy minden játékot megvesz neked, amire csak rámutatsz.

A minimalizmus képviselői között is vannak radikálisok, akik eladták házukat, hogy egy szerény lakókocsira cseréljék, rákényszerülve ezzel, hogy selejtezzék addigi dolgaikat. Így aztán egy peca bottal, egy fogkefével, egy négy évszakos cipővel és 3 pólóval, 2 nadrággal tengetik napjaikat. Persze nem csak úgy lehetsz minimalista, ha mostantól mindenedet eladod.

A MINIMALIZMUSRÓL

A minimalizmus inkább egy eszköz, mintsem dogma. A minimalizmus az életünk több területére kiterjedhet és ki is terjed. Lényege, hogy megszabaduljunk a minket körülvevő felesleges kacatoktól, haszontalan és számunkra örömet nem hozó tárgyaktól, teret engedve ezzel valami egészen felszabadító, új életmódnak. A fő mozgatója a minimalizmusnak a nyugodt, stressz mentes, kiegyensúlyozott élet elérése. A tárgyakhoz való kötődéstől megszabadulni vágyás, a fontos dolgokra való hatékony fókuszálás felszabadító érzés.
Mint mindent, a minimalizmust is összefüggéseiben érdemes értelmezni, hiszen ha pozitív változást viszel az életed egy területére, az más területekre is hatással lesz. Ha tovább olvasol, ezeket kifejtve is láthatod.

KEVESEBB LOM, KISEBB ÖKOLÁBNYOM

Biztosan volt olyan pillanat az életedben, amikor átsuhant rajtad az a gondolat, hogy minek ennyi “cucc”? Karácsonyra tényleg kell ennyi ajándék? Valóban szükségem van még egy fürdőruhára? Egyre inkább látni, hogy nincs olyan téma, amibe ne lehetne belecsempészni a környezetvédelmet. Nos, a minimalizmus is ilyen, de mindez persze nem véletlen. A Föld bajban van. Mi is bajban vagyunk. Amikor felteszed magadnak a kérdést, hogy mit tehetek, hogy védjem a környezetem, tudd, hogy ha beleviszel egy csipet minimalizmust az életmódodba, akkor már tettél érte. A túlfogyasztás, a pazarlás óriási terhet ró a bolygónkra, a forrásainkat dinamikusan növekvő gyorsasággal éljük fel, más szóval süllyed a bárkánk. A fogyasztásaink miatt keletkező, kezelhetetlen mennyiségű szemét, globális probléma.

A BOLDOGSÁG KERESÉSE A TERMÉKEKBEN

Ismerem az érzést, amikor mész a sorok között a boltban és flowba kerülsz egy-egy vásárlás alkalmával. A minimalizmus nem ír elő olyasmit, hogy szabadulj meg olyan dolgoktól, amik számodra jelentőséggel bírnak, ahogy arról sincs szó, hogy mindenről le kellene mondanod.

Inkább a tudatosságról szól, hogy felteszed magadnak a kérdést, szükségem van erre?

Sokan a boldogságukat teszik függővé egy-egy terméktől. Talán észre sem veszik, hogy azért lesznek túlfogyasztók, mert túl akarják szárnyalni a másikat. A szomszéd vett egy új kajakot, nekem is kell egy kajak. Bár nem tudják majd hol tárolni és igazán nem is szeretnek kajakozni, de nem fognak lemaradni. Az állandó rivalizálás, az “élen járás” és a “mindent is” akarok filozófia nem oldja meg a boldogság kérdését. Ahogy a beteljesülést sem várhatjuk a kacatjainktól. Lesz-e olyan, hogy elég? Lesz-e olyan érzés, hogy most már mindenem meg van? A fogyasztói társadalmunk nem ebbe az irányba terel minket, hanem épp az ellenkezőbe. Vásárold meg a terméket, boldogabb leszel tőle, kell neked, ezzel lesz teljes az életed.

A minimalizmusnak ezért van felszabadító ereje számomra. Mert eldönthetem, hogy mit tartok meg és mit veszek meg, tudatosan, anélkül, hogy rosszul érezném magam a bőrömben, mert nekem “kevesebb” van, mint a szomszédnak.