A babavárás örömteli időszaka a várakozás izgalma mellett a kérdésekről is szól. Mire figyeljek, hogyan étkezzek, mi a legjobb a babának? Ritkábban olvasni a várandósság alatti bőrápolásról, a bőr változásáról, ezért utánajártunk és egy elismert védőnő segítségét kértük.

„A várandósság egy csodálatos időszak minden nő életében, mindemellett egyfajta felelősséggel is jár, hiszen már nemcsak saját magunkért felelünk, hanem a pocakunkban növekedő életért is. Már nem mindegy, hogyan élünk, mit eszünk és iszunk és az sem, hogy mivel ápoljuk a testünket.” – Iveszics Tünde védőnő mesélt nekünk tapasztalatairól.

A VÁRANDÓSSÁG IDEJE ALATTI BŐRÁPOLÁSNÁL MIRE FIGYELJENEK A LEENDŐ KISMAMÁK?

Bőrünkön keresztül hatékonyan szívódnak fel és jutnak a véráramba olyan hatóanyagok, köztük konzerválószerek, antioxidánsok, kőolajszármazékok, illatanyagok, emulgeálók és a többi, amelyekről tudományos kutatások alapján is bebizonyosodott, hogy károsak. Az a tapasztalatom, hogy a kínálat óriási és nehéz megtalálni azt a készítményt, ami valóban minden téren tökéletes választás számunkra. Ebben az időszakban úgy gondolom, érdemes áttérni a természetes bőrápolásra, hiszen a bőr a legnagyobb „szervünk”, és amit nap, mint nap rákenünk, az bizony felszívódik. Így aztán előbb vagy utóbb a babához is eljut belőle valamennyi. Minden kismamának alapvetően azt javaslom, hogy részesítse előnyben a természetes készítményeket, legyen az egy kézmosó szappan, vagy egy hidratáló arckrém. E tekintetben legyünk valóban tudatos vásárlók és nézzük meg, mit vásárolunk.

AMIKOR VÁLASZTÁSRA KERÜL A SOR, MILYEN SZEMPONTOKAT VEGYÜNK FIGYELEMBE? AHOGY ÖN IS MONDTA, OLYAN SZÉLES A VÁLASZTÉK, HOGY NEHÉZ KIIGAZODNI, MELYIK A JÓ TERMÉK.

Az összetevők listája jó támpont ahhoz, hogy az adott termék valóban bio, illetve natúr-e? A listát átnézve az is kiderülhet például, hogy egy termék a „parabénmentessége” mellett tartalmaz-e olyan más anyagot, ami nem a bőrre való. Tehát elsőként érdemes utánanézni a kerülendő anyagoknak. Ezekkel kapcsolatban az interneten is hiteles információkhoz juthatunk. Érdemes arra is gondolni, hogy a nagy világmárkák hívószavai, szlogenjei mögött mi van valójában. Védőnőként gyakorta találkozom allergiás reakcióval, hiszen várandósan megváltozik a test működése, és addig ártalmatlan anyagokra is lehet egy kismama érzékeny. A natúr termékeket mindig előszeretettel javaslom, hiszen ezek (ha az alap hatóanyagra nem érzékeny a kismama) biztonságosan, kockázatmentesen használhatóak. Tehát az első szempont egy kozmetikum kiválasztásánál, főleg várandósan, hogy legyen minél kevesebb az összetevő benne, valamint legyen benne minden természetes és ne legyenek benne a szervezet számára bizonyítottan káros anyagok.

HA A KÜLSŐ JEGYEKRE IS GONDOLUNK, MILYEN BŐRPROBLÉMÁKKAL TALÁLKOZHATUNK EBBEN AZ IDŐSZAKBAN?

Várandósan az egyik leggyakoribb bőrprobléma a striák, vagyis terhességi csíkok megjelenése főleg a hason és a combokon. Ez esztétikailag lehet zavaró, leginkább a szülés után. Tapasztalatom szerint a megelőzésében a bőr hidratálása a legfontosabb, nem szükséges a különleges hatóanyag sem, hiszen a bőr tulajdonképpeni szakadása az állandó hidratálással csökkenthető vagy akár meg is előzhető. Tehát ezeken a területeken érdemes erőteljesebben hidratáló, táplálóbb, zsírosabb krémet használni a bőr rugalmasságának megőrzése érdekében.

A bőr a babavárás idején bizonyos területeken sötétedhet, foltosodhat, kialakulhatnak májfoltok vagy szeplők az arcon, ami természetesnek mondható ebben az időszakban. Gondoljunk arra, hogy az újszülött kisbaba csak úgy találja meg a mellbimbóhoz vezető utat, ha az jól látható számára. Tehát ebben a tekintetben a mellbimbó és a hasközépi csík kell, hogy sötétedjen. Ha az arcon ezek az elváltozások zavaróak számunkra, akkor érdemes például a megfelelő napvédelemre figyelni. A foltok az esetek nagy részében szülés után elhalványodnak és pár hónap után már nem is látszanak.

Időszakos bőrprobléma lehet még a fentebb már említett bőrérzékenység, amikor az addig panaszt nem okozó készítmények váltanak ki allergiás reakciókat. A megoldás ez esetben a természetes, bőrnyugtató, hipoallergén készítmények használata, amelyek nem irritálják tovább az amúgy is érzékeny bőrt.

Köszönjük Iveszics Tünde védőnőnek ezt a hasznos betekintést a várandósság alatti bőrápolásba.

*Készülni az anyaságra nem csupán izgalmas, de olykor stresszes is lehet. Ha úgy érezzük, soha nem fogynak el az új információk és egyszerűen képtelenek vagyunk mindent jól csinálni, ne ostorozzuk magunkat, nincs olyan, hogy tökéletes. Reméljük, hogy ez az interjú választ adott a bőrápolással kapcsolatos kérdéseidre.