Gyakori probléma, hogy egyszerűen hiába szeretnénk, valahogy nem jutunk el az esti edzésekre: túlóra, bevásárlás, főzés, menni kell a gyerekért stb. Ha nem kifogásként használjuk, hogy „nincs időnk mozogni”, hanem valóban alig kapunk levegőt a sok teendőtől, akkor próbáljuk ki az otthoni TRX-et az esti TV-nézés helyett, persze fokozott odafigyeléssel és óvatossággal.

Bödő-Vald Gergő korábban már segítségünkre volt az alakformálást illetően és most TRX edzőként arról is kifaggattuk, hogyan tudunk megvalósítani otthon egy hatékony TRX edzést. Azoknak ajánljuk ezt az interjút, akik már voltak korábban TRX edzésen és van otthon kötelük a gyakorlatokhoz.

KÉRLEK, JAVASOLJ NEKÜNK 4-5 TELJES TESTET ÁTMOZGATÓ TRX GYAKORLATOT, AMIT AKÁR OTTHON VAGY A SZABADBAN IS EL TUDUNK VÉGEZNI, HA TALÁLUNK HELYET A KÖTÉLNEK.

Kezdhetünk egy egyszerű guggolással, amit aztán továbbfejleszthetünk egy széles – egy zárt állású guggolásba érkező szökdelésre.

Másodiknak javaslom a mélyevezést.

Harmadik gyakorlatunk lehet a hátra kitörés haránt guggolással és persze váltott lábbal, hogy mindkét oldalt terhelhessük.

A negyedik gyakorlatunk középhaladó nehézségű, melyhez már a lábunkat akasztjuk a TRX kengyelébe és fekvőtámaszt veszünk fel. Ha ez megvan, mehet is a páros térdfelhúzás.

Végül pedig, de nem utolsósorban szintén talaj gyakorlat következik, és nem más, mint a fekvőtámaszból kiinduló csípő emelés.

MIRE FIGYELJÜNK A GYAKORLATOK ELVÉGZÉSE KÖZBEN?

Guggolás és kitörés során, hála a hevederes felfüggesztésünknek, kapaszkodhatunk, így nem kell félnünk, hogy a padlóra ülünk, ugyanis a szabályos, térdeket kímélő lábhajlításnál ügyelnünk kell arra, hogy a térdek ne előzzék meg a lábujjakat.

Miközben a karunkkal húzzuk fel magunkat több dologra is oda kell figyelnünk, hogy az egész testünk megfeszüljön, dolgozzon és persze hogy megelőzzük a sérüléseket. Testünk tarkónktól a sarkunkig egyenes vonalban van, tehát fenekünket leszorítjuk és hasunkat is behúzzuk, nem imbolygunk közben.

A másik fontos elem a dőlésszög megválasztása, hiszen ezzel egyúttal a nehézséget is megválasztjuk. Minél kisebb szöget zárunk a talajjal, annál nehezebb lesz a gyakorlatunk, s minél nagyobbat, annál könnyebb.

Mély evezésnél úgy húzzuk fel magunkat, hogy a könyék a törzs mellett haladjon el szorosan.

Kiemelten fontos a helyes testtartás akkor is, ha a lábunkat függesztettük fel a kötélre. Fókuszáljunk első sorban arra, hogy a törzs és a lábak egyenes vonalban legyenek a kiinduló helyzetben, tehát hasunk véletlenül se lopja a távolságot a talaj felé. Nem baj, ha többször meg kell állni kifújni magunkat, de amikor csináljuk a gyakorlatokat, minimalizáljuk a sérülésveszélyt.

AZ IDŐHIÁNNYAL KÜZDŐKNEK SZERINTEM AZ IS FONTOS KÉRDÉS, HOGY MENNYI IDŐ MÚLVA FOG LÁTSZANI A VÁLTOZÁS?

Nos, ez természetesen egyénenként változó ütemű lehet, de érdemes edzésnaplót vezetnünk és legalább annyit felírni, hogy a gyakorlatokból egyszerre mennyi ismétlést sikerült végrehajtanunk edzésenként. Ha mondjuk heti kétszer vesszük elő a kötelet, érdemes arra is figyelni, hogy ne teljen el három napnál több a két edzésnap között, különben nem kap elég sűrűn terhelést a szervezet és nem fog megfelelően hozzászokni.

Úgy vélem, négyhetente érdemes felmérni a teljesítményünket. Ez idő alatt már tapasztalhatunk pozitív változást. Nem kell elkeseredni azonban, ha egy hónap alatt még nem váltunk szuperhőssé, talán más gyakorlatokkal, esetleg ha heti három alkalmat is rászánunk, hamarabb születik jobb eredmény.

A nyolcadik heti, illetve a tizenkettedik heti újramérésnél már biztosan lesz javulás, ha addig lassan indult be a dolog.

Köszönjük Gergő a tanácsokat és a képeket. A kedves olvasónak pedig sérülésmentes átmozgató edzéseket kívánunk otthonra!