A szőlőmag felhasználása egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómia területén, nemkülönben a kozmetikai iparban. Ennek egyik oka a borkészítés során hátramaradt szőlőmag profitábilis felhasználási lehetőségében is rejlik, hiszen kár lenne elpazarolni, ha már egyszer annyi pozitív tulajdonsága van. Szép számmal találhatunk tehát a piacon szőlőmag őrleményeket, szőlőmagolajat, sőt maglisztet is, vagy épp szőlőmag tablettákat, amelyek közül a kozmetikai ipar az őrleményt és az olajat használja leggyakrabban a termékekben.

A SZŐLŐMAGOLAJ A BŐRÁPOLÁSBAN

A bőrápolásban nincsenek olyan csodaszerek, amelyek megállíthatnák az idő fogaskerekeit és kimerevíthetnék a fiatalkori feszes, üde bőrt, azonban vannak a természet kincsei között olyan anyagok, amelyek megfelelő koncentrációban kiválóan lassíthatják az öregedés folyamatát. Ilyen például a szőlőmagból készített szőlőmagolaj, ami rendkívüli antioxidáns tulajdonságának köszönhetően biztosítja a bőr rugalmasságát, nem utolsó sorban pedig halványíthatja a ráncokat, bőrregeneráló hatása miatt. Természetesen a hidratálásban sem az utolsó helyen szerepel, sőt! A száraz bőr kimondottan követeli a szőlőmagolajat, vagy a szőlőmagolaj tartalmú krémeket. Amikor szőlőmagolajos kozmetikumot választunk, ne felejtsük el megnézni, az INCI-ben hányadik összetevő, hiszen nem mindegy az sem, milyen koncentrációban található ez a fenséges olaj a termékben.

NEM CSAK SZÉPÍT, DE AZ EGÉSZSÉGÜNKRE IS VIGYÁZ

Ha az olaj felhasználásánál maradunk, létezik kimondottan fogyasztásra, főzéshez készített olaj. Amellett, hogy erősíti az ereket, védi az érrendszert, csökkenti a trombózis előfordulásának veszélyét és kedvezően hat bőrünkre is. Minden bizonnyal a különböző termékekben változó arányok lehetnek, ezért az egyszerűség kedvéért a Bock hidegen sajtolt kékszőlőmagolajjal fogjuk bemutatni a javasolt napi adagot.

A Bock kékszőlőmagolaját fogyasztva a napi 1-2 kávéskanál olaj a javasolt.

SZŐLŐMAGOLAJ A GASZTRONÓMIÁBAN

Kiválóan illik a szőlőmagolaj a különféle salátákhoz, de akár felhasználhatjuk a reggeli turmixunkba is. Nézzünk egy egyszerű, könnyed receptet:

Szőlős-diós jégsaláta fetával

  • 1/2 fej jégsaláta
  • marék dióbél
  • feta sajt
  • mag nélküli szőlő

Öntethez használjunk néhány evőkanál szőlőmagolajat, mézet és fehérborecetet vagy balzsamecetet.

Tipp: Az egészségünk és bőrünk szépsége is úgy kívánja, hogy külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazzuk a szőlőmagolajat.