Elegáns vagy rusztikus, modern vagy hagyományos, Mecz Gyöngyi kreatívan valósítja meg a menyasszonyok vágyait. Dekorosként a vintage stílus jegyeit előszeretettel alkalmazza, nem véletlenül, még mindig imádják a párok.

Ahogy Gyöngyi szenvedélyesen beszél a dekorálásról, az esküvőiről, érezni, hogy valóban szívügye egy közel tökéletes lakodalmat összehozni a házasulandók számára. Kíváncsi vagyok a véleményére, hogy vajon mi alapján lehet egy jó esküvői dekorost kifogni? Végtelen nyitottsággal és őszinteséggel válaszol.

“Hiszek abban, hogy a biztonság érzése alapvető szükséglete a menyasszonyoknak, így egy bizalmi kapcsolatnak kell kialakulni a közös munka során. Akkor tesszük a legjobbat, ha megpróbálunk ismerős menyasszonyok ajánlása alapján tájékozódni, de természetesen kérhetünk referencia anyagokat is. Ne feledjük, nem feltétlenül az a jó dekoros, akinek a hirdetéseivel találkozunk az interneten, vagy észrevesszük magazinokban.”

Nyílt titok, hogy menyasszonyként legtöbben a Pinterestről tájékozódunk, ezek pedig nagymértékben befolyásolják az elképzeléseket. Mit gondolsz, milyen esküvői dekoráció trendek lesznek 2019-ben?

Idén továbbra is divatban marad a rusztikus elemekkel tűzdelt, zsákvásznas, pozsgás növényekkel dekorált, falusias stílus, valamint az elegánsabb vonal, ahol inkább a virágok érvényesülnek a kristályok, fénydekorok és pasztell színek mellett. Azt tapasztalom, hogy a romantikus stílus még mindig a legpopulárisabb irány, főként, ha a menyasszonyok a döntéshozók.

Gyöngyi szerint akadnak azért olyan elemek is, amelyek már kevésbé kedveltek, ilyen például a székszoknya, amit főleg akkor kérnek, ha nem elég mutatós maga az ülőhely.

“A székszoknya ennek ellenére egy kiváló kompromisszum, amivel az esküvői hangulatot meg tudjuk teremteni. Ha belegondolunk, vannak olyan helyszínek, amelyeknek kimondottan jót tesz. Az ünnepi hangulat könnyen elérhető, ha a dekoráció 80%-a fehér. Népszerűek egyébként a pasztell, púder színek, de sokan választják a lila különböző árnyalatait.” – mondja Gyöngyi.

Gyöngyi kiemelte azt is, hogy dekorációválasztásnál érdemes a helyszín adottságait figyelembe venni és nem kizárólag az internetről lementett, csábító, de mégiscsak beállított képek alapján dönteni.

A kis létszámú, 100 fő alatti esküvőknél egyre inkább jellemző, hogy a menyasszony szeretné maga elkészíteni a dekort a nagy napra. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek egy saját magunk által készített esküvői dekorációnak?

Vannak helyzetek, amikor működhet az otthon készített esküvői dekoráció, ám összességében elmondhatom, hogy nem szerencsés. Ha van egy biztos baráti, családi háttér, vagy más szóval egy jó csapat, akkor a dekorálás egy fantasztikus, örök élmény lesz. Azonban ez sajnos ritka. Gyakran előfordul, hogy az utolsó pillanatban lemondja a barátnő, akivel a dekor felhelyezésre került volna. Ilyenkor marad a bosszankodás, frusztráció és az örömanya “befogása”. Egy korábbi esküvőn volt arra példa, hogy a menyasszony egy precíz hölgy személyében lépésről lépésre megtervezte, pontosan kinek mikor mit kell csinálnia és csak a virágot bízta ránk. Szépen működött, a középútnak van értelme.

A saját készítésű dekorációknak, az élmény mellett, anyagi megfontolásai is vannak. Hogyan képzeljük el egy átlagos igényű dekoráció árát, 60-70 fős esküvő esetén?

A legnehezebb a dekor árát előre megmondani, hiszen függ a virágok fajtájától, az egyéni kívánságoktól, a fényektől. Volt olyan esküvőm, ahol csak zöldet használtam és az egyik legszebb menyegzőként emlékszem rá. Márpedig a zöldek a dekort feldobják, az árakat pedig csökkentik. Átlagosan egy 70 fős esküvőnél a dekor kihozható akár 100 – 250.000 Ft-ból, de a határ a csillagos ég.

Gyöngyi elárulta nekünk sikerének titkát, amit egyedülállónak tart a szakmában. “Van egy műhelyem, ahol minden párral elkészítem a próbadekort és imádják. Lépésről lépésre megtervezzük, átbeszéljük és meg is valósítjuk az elképzelést, ott helyben. Előfordult, hogy a háttér felépítését is sikerült megvalósítanunk. Ezen nem is változtatnék, óriási sikere van.”

Köszönjük Mecz Gyöngyinek, a Vintage Design alapítójának a szuper tippeket és a hasznos információkat.

Köszönőajándék tippekért kattints ide >>>