Amikor alumíniumsó-mentes dezodorokra gondolunk, először minden kétséget kizáróan az izzadás, a kellemetlen szagok és persze az egészség jut az eszünkbe. Amíg az egészségünk adott, addig nem szívesen töprengünk a bőrön át felszívódó kemikáliák negatív hatásairól és nyomós indok nélkül biztosan nem fogjuk bevállalni a kézzel fogható izzadtságfoltot sem a ruhánkon. Persze a megoldás nem az ismeretlentől való állandó félelem, hanem a tudatosság, amikor választásra kerül a sor.

AZ ALUMÍNIUMSÓ, MINT AZ EGYIK LEGNAGYOBB ELLENSÉG

Az alumíniumsót és parabéneket korábban összefüggésbe hozták a mellrák kialakulásával, ugyanis az alumíniumsó kiváló pórus összehúzó hatásának köszönhetően meggátolja az izzadásban a nyirokmirigyeket, így tulajdonképpen nem tudunk méreganyagot üríteni. Ez nem meglepő módon ahhoz vezet, hogy a dezodorral felvitt komponensek a mellhez közeli területen szívódnak fel. A kutatások azt vizsgálták, hogy az emlőrákos betegektől vett mintákban az alumínium koncentráció magasabb volt a bőrfelszínhez közelebbi rétegeken, mint a mélyebb rétegekben.


Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy gyakorlatilag tényekkel alátámasztott kutatások még nem bizonyították az alumíniumsó tartalmú dezodorok rákkeltő hatását, azonban amivel nem lehet vitatkozni, az a fent említett tény, miszerint a nyirokrendszer működésébe szólunk bele, amikor alumíniumsóval megtöltött dezodorokat választunk. Természetesen a döntés a vásárló kezében van, a riogatás felesleges, azonban az edukáció annál fontosabb. Az esetleges kockázatokról vásárlóként jogunk van tudni, már fiatal kortól kezdve.

TINÉDZSER EDUKÁCIÓ A NŐKET ÉRINTŐ EGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEKBEN

A tini edukáció fontos a bőrápolásban is, és ha már a dezodoroknál tartunk, meg kell említenünk a kampánysorozatot, amibe a HappySkin a Női Egészségért Alapítvánnyal karöltve kezdett bele. Nőket érintő egészségügyi kérdéseket boncolgatnak majd az iskolákban és céljuk, hogy beszélhessenek többek között a natúr dezodorálás előnyeiről is, az esetleges veszélyekről és mindenekelőtt a tudatosságról. Olyan környezeti ártalmaknak vagyunk kitéve, hogy a magabiztos és átgondolt választás már nem lehet kérdés a bőrápolók terén sem. Ezt minél korábban elfogadjuk, annál könnyebben tudjuk majd később beépíteni az életünkbe. Az egyén felelőssége is nagy, de az edukáció sokat segíthet.