Melyik kozmetikum lehet hitelesen állatkísérlet-mentes és hol vannak a csavarok egy ilyen cím kivívásában? Még mindig túl sok a megtévesztés, még mindig rengeteg ellentmondásos információ kering az interneten a különböző márkákról és nem lehet biztosan tudni, ki mond igazat és ki ferdíti a valóságot. Ennek a kérdésnek a végére érve is marad egy nagy adag bizonytalanság: ha nem állatokon történik a tesztelés, akkor hogyan?

HELYZETJELENTÉS

Európában a legtöbb országban a kozmetikai céllal folytatott állatkísérleteket betiltották, illetve 2009-től a szabályozás a termékek összetevőire is vonatkozik. Akadnak olyan országok, ahol az állatokon tesztelt termékeknek még a forgalmazása is tiltó listán van. Bár ez előrelépés, az etikus magatartás hiánya továbbra is fennálló probléma a nagyobb márkáknál. Amikor elhatározzuk, hogy nem vásárolunk többet olyan kozmetikumot, amelyet állatokon is teszteltek, nem lehetünk elég körültekintőek. Bár lehet, hogy azt hirdetik, cruelty-free kozmetikumokat gyártanak, fel-felröppenek a hírek, hogy közvetve közük van az állatkísérletekhez. Ez hogy lehetséges? Például ha több almárkája is van a cégeknek, elképzelhető, hogy a hozzájuk tartozó alapanyagok vagy termékek más országban, más módokon tesztelve voltak kisállatokon. A legtöbb esetben hörcsögök, tengerimalacok, egerek esnek áldozatul, azonban nem ritka, hogy emberszabású majmokon, kutyákon is tesztelnek.

MIÉRT NINCS ÉRTELME AZ ÁLLATKÍSÉRLETEKNEK?

Gyakori kérdés, kimondva vagy kimondatlanul, hogy a gyógyszereket, kozmetikumokat hogyan tudják biztonsággal forgalomba hozni, ha nem tesztelik őket előzetesen. Azonban orvosok már bebizonyították, hogy az állatokon tesztelt eredmények korántsem annyira informatívak, mint hisszük. Az emberek és állatok különbözőek, így módszertanilag sem állják meg a helyüket ezek a kísérletek. Tény, hogy számos betegséget felfedtek az állatkísérleteknek köszönhetően, amelyek nem csak ember, de állat életeket is mentettek. Annyi bizonyos, hogy a kegyetlenséget nem szabadna támogatnunk és a modern tudományokat kell felhasználnunk az alternatívák keresésére.

ALTERNATÍVÁKBAN ÉRDEMES GONDOLKOZNUNK

Számos olyan technológiailag fejlett eljárás és módszer létezik, ami kiválthatja az állatkísérleteket, ha kozmetikumokról van szó, például sejtkultúrák tesztelésével. Az állatkísérletektől mentes kozmetikumokat általában ellátják valamilyen jelzéssel, ami alapján meg tudod különböztetni őket a polcokon társaiktól. A PETA oldalán tájékozódhatsz a márkákról, például a HappySkinről is: kattints ide!